Van oorsprong wordt een wrap, ook wel tortilla genoemd, gemaakt van mais- of tarwemeel. Tegenwoordig zijn er ook wraps op basis van groenten, zoals biet, wortel of paprika. Het klinkt gezond, maar zijn ze dat ook?
Om je gelijk uit de illusie te helpen: groentewraps zijn niet gezonder en je gaat er zeker niet de aanbevolen hoeveelheid groenten (250 gram) op een dag mee halen. Ze zijn ook nog eens twee keer zo duur dan de gewone variant!
De verpakking zegt niet de waarheid
Hoewel de meeste verpakkingen van groentewraps je laten geloven dat ze voor 35% uit groenten bestaan (wat omgerekend ongeveer 20 gram groenten per wrap is, oftewel 2 kerstomaatjes) is dit niet helemaal waar. Dat komt omdat de groenten die in de wrap verwerkt worden, eerst gewogen worden maar vervolgens niet in dezelfde vorm de producten in gaan. Na het wegen wordt er poeder of puree van gemaakt. Het vocht wordt onttrokken en zo blijft er minder van de groenten over.
Op een verpakking mag wettelijk gezien uitgegaan worden van het oorspronkelijke gewicht van de groenten.
Minder vezels
Doordat de groenten die in een groentewrap gaan tot poeder of puree zijn gemaakt, missen ze een hoop wat juist zo gezond maakt, namelijk vitamines, mineralen en vezels! Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmflora en dus voor je gezondheid.
Een gemiddelde volkoren wrap (60 gram) bevat bijna 5 gram vezels. Een groentewrap, afhankelijk van de groenten, 2 tot 3,5 gram vezels. Twee volkoren boterhammen (70 gram totaal) bevatten 4 gram vezels.
Wat is de gezondste wrap?
Hoe gezond een wrap is, is vooral afhankelijk van waar je die mee vult of belegt. Wij adviseren om te kiezen voor een volkoren wrap en deze te vullen met o.a. veel verse groenten. Waarom?
- Volkoren wraps bevatten meer vezels dan groentewraps
- Verse groenten bevatten meer vitamines, mineralen en vezels dan de groenten die verwerkt zijn in een groentewrap
- Volkoren wraps zijn goedkoper dan groentewraps
Meer weten over ‘lokgroente’ in producten? Bekijk deze video van de Keuringsdienst van Waarde.