Bijna iedereen wil afvallen, maar soms kan het gebeuren dat het moeilijk gaat. Waar kan dit allemaal aan liggen?
- De meest voorkomende oorzaak is calorie-geheugenverlies. Dit is simpelweg het fenomeen dat mensen vaak meer eten dan ze zich realiseren. Het kan zijn dat er een grotere portie wordt gegeten dan gedacht, dat je nog even de pan uitschraapt, ongemerkt nog een koekje bij de koffie neemt, of je brood dikker besmeert dan normaal. Een extreme vorm kan ook slaapwandel-eten zijn. Samen kan dit aardig wat calorieën opleveren. Hoe voorkom je calorie-geheugenverlies? Maak een heel precies eetdagboekje, noteer het meteen zodra je iets hebt gegeten. Ook kun je de snacks eens in een moeilijk te openen doos doen, zodat je niet meer gedachteloos eet.
- In de weekenden laat je jezelf teveel gaan. In het weekend komt er makkelijker een glas wijn op tafel bij het eten, zijn er etentjes en uitjes, en gun je jezelf vaak meer eten. Een leuk weekend kan je voortgang van een hele week ongedaan maken. De oplossing: Probeer te matigen. Óf een glas wijn, óf kaasblokjes, en niet allebei. Of deel eens je toetje in het restaurant, heel romantisch!
- Medicatie. Dit is een lastig op te lossen factor. Antidepressiva, beta-blokkers, diabetesmedicatie en sommige anticonceptie kunnen zorgen dat je moeilijk afvalt. Stop hier niet zomaar mee, dit kan gevaarlijk zijn. Overleg met je arts of er mogelijkheden zijn om je afvalproces te ondersteunen en misschien van medicatie te wisselen.
- Sommige voedingsmiddelen zijn heel gezond, maar ook heel calorierijk. Avocado’s en noten zijn erg gezond, maar ook erg calorierijk. Let dus op je portiegroottes, en weeg af. Een portie avocado is 80 gram, een tussendoortje noten is 15 gram.
- Mogelijk ben je insulineresistent. Dit betekent dat de hormonen die je bloedsuiker regelen niet meer goed werken. Dit is geen diabetes, maar lijkt er wel op. Als je overgewicht hebt, en de omtrek van je taille is meer dan 88 cm (vrouw) of 101 cm (mannen), laat je hier dan op checken.
Er zijn nog veel meer redenen die je kunnen verhinderen je doel te bereiken. Een greep: slaaptekort, veel zitten en weinig bewegen, te veel eten na een workout of ongezonde voeding.