Als je gezond eten belangrijk vindt weet je ook dat variatie ervoor zorgt dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Maar hoe pak je dat aan?
Het is makkelijk om in een vaste routine terecht te komen waarbinnen je vaak dezelfde dingen eet. Neem je bij ontbijt en lunch brood, tussendoor appel of banaan en in de avond aardappelen met groenten en vlees dan zit er al snel weinig variatie meer in.
Hoe zorg je er nou voor dat je gezond blijft eten, maar wel meer variatie aanbrengt?
• Breng in beeld welke gerechten je vaak eet. Denk ook aan broodbeleg en fruit.
• Probeer elke week een nieuwe groente-of fruitsoort uit. Appels en bananen kennen we wel, maar neem ook eens mango, blauwe bessen of meloen. Vaak kun je ook allerlei tropische fruitsoorten vinden in het vriesvak van de supermarkt.
• Wissel je vlees eens af met vis en vegetarisch. Kies niet altijd voor kant-en-klaar vleesvervangers maar ga ook eens voor een stoofpotje of linzencurry. Simpel en net even wat anders!
• Stof je kookboeken weer eens af en kies elke week een avond om een nieuw recept uit te proberen. Neem een recept dat ook echt anders is dan je standaard repertoire. Misschien valt het wel zo in de smaak dat je het vaker gaat proberen!
• Varieer met broodbeleg: doe wat rauwkost op je standaard boterham met kaas of kies eens voor vis. Je kunt ook soep of salade nemen bij je broodmaaltijd.
Een leuke manier om het gezin te betrekken bij het variëren is door een grabbelton te maken. Schrijf de gerechten uit je uitgebreide repertoire op papiertjes en laat gezinsleden ook hun favoriete gerecht opschrijven. Doe alles in een ton en laat je gezinsleden grabbelen, zo weet je zeker dat je genoeg variatie hebt!