Wanneer gaat een obsessie voor gezonde voeding te ver? De gemiddelde atleet is een perfectionist en doet alles voor prestatieverbetering. Ieder grammetje minder in lichaamsgewicht hoeft niet meegenomen te worden tijdens een wedstrijd en zorgt voor tijdswinst.
Mensen vergelijken zich vaak met anderen, wat in dit geval een gevaar op kan leveren. Menig vrouwelijke atleten en ook steeds meer mannelijke atleten kunnen te maken krijgen met eetstoornissen zoals boulimia en anorexia. Wat begint met ‘gezond’ eten kan doorslaan in steeds gezonder eten en compenseren waarbij iemand uiteindelijk op een punt kan komen waarbij er minder energie wordt opgenomen dat het lichaam verbrandt. Daar wordt het een probleem.
Voorheen werd er bij atleten vaak gesproken van ‘The Female Athlete Triad’. Dit is een vicieuze cirkel die specifiek voor vrouwen geldt. Eetstoornissen, menstruatiestoornissen en botontkalking zijn de drie onderdelen. Echter is deze term in 2014 veranderd naar ‘RED’. De afkoring van ‘Relative Energy Deficiency’. ‘RED’ betekent een relatief energietekort en leidt tot gezondheidsschade en slechtere prestaties. Het verschil met ‘The Female Athlete Triad’ is dat bij het ‘RED’ syndroom ook mannen worden meegenomen. De laatste jaren is men er bewust van geworden dat het eetprobleem niet alleen bij vrouwen voorkomt, maar ook bij mannen. ‘RED’ kijkt nog net een stapje verder. Bij ‘RED’ worden bijvoorbeeld ook hart- en vaatziekten, een verstoorde stofwisseling en depressies meegenomen.
Een eetstoornis ontstaat niet in één dag. Als er iets aan de hand lijkt te zijn, hoeft dit nog niet meteen een eetstoornis te zijn. Er bestaan talloze eetproblemen zoals te veel eten, te weinig eten en eetbuien. Voordat er over een eetstoornis zoals anorexia of boulimia gepraat mag worden moet men aan verschillende criteria voldoen. Naast een verstoord eetpatroon spelen een verstoord lichaamsbeeld en andere fysieke en mentale problemen ook een grote rol.