Supermarkten doen hun best om ons te verleiden méér en ongezonder in te kopen. Hieronder wat voorbeelden.
- Grote mandjes en karretjes. Zo lijkt het alsof je niet veel hebt gekocht, en dat daar best nog wat bij kan!
- Langzame of dubbele deurtjes. Zo word je afgeremd bij het binnenkomen en neem je beter in je op wat je zou kunnen pakken. Dit zorgt er meestal voor dat je meer koopt.
- Groente en fruit staat vaak aan het begin van de supermarkt. Zo krijg je een goed gevoel over je eerste slimme keuzes, en beloon je jezelf daarna onbewust met ongezonde producten.
- De gezonde afdelingen staan verspreid over de hele supermarkt (vaak de buitenring). Zo word je bijna gedwongen om ook langs de ongezonde items te lopen.
- De zintuigen verwennen. In de supermarkt hangt er vaak een geur van vers brood of gebraden kippenvleugels. Hierdoor krijg je eerder trek en is de neiging om flink in te slaan een stuk groter.
- Onoverzichtelijk. Elke supermarkt heeft een andere indeling. Nergens is er een bordje te vinden of een informatiezuil waar je de locatie van bepaalde producten kunt opzoeken. Dit zorgt ervoor dat je op zoek moet en toevallig stuit op andere producten tijdens je zoektocht. Het gaat zelfs zo ver dat sommige supermarkten de indeling van tijd tot tijd even lekker husselen om de impulsverkopen nieuw leven in te blazen.
- Snoepverkoop bij de kassa. Vlak voordat je definitief gaat afrekenen, weten de supermarkten nog een paar extra euro’s uit je zak te kloppen door je te verleiden met impulsaankopen voor de snelle trek. Dit snoepgoed kan hun jaaromzet weer met een paar procent verhogen. Tegenwoordig zijn er ‘gezonde kassa’s’, waar er alleen non-food producten of fruit liggen.
Om deze psychologische oorlogsvoering tegen te gaan, kun je het volgende proberen:
- Ga niet hongerig boodschappen doen
- Maak een specifiek lijstje en houd je hieraan, schrijf hier ook gezonde snacks op
- Neem zoveel mogelijk de buitenste ring van de supermarkt
- Koop voor meerdere dagen tegelijk in
- Kijk naar de prijs per kilo, en lees de etiketten (tip: de KiesGezond app van het Voedingscentrum vertelt je of je een slimme keus maakt)
- Kies voor artikelen van de onderste schappen
- Kies voor afrekenen bij de gezonde kassa’s