Zoet daar houden we van! Wanneer we terugkijken in de tijd is dat misschien ook niet zo vreemd. De eerste smaaksensatie van een baby is de zoete smaak van moedermelk. En als we kijken naar de tijd van de jagers-verzamelaars, toen werden er vooral zoete voedingsmiddelen gegeten, zure en bittere etenswaren bijna niet. Deze smaken zouden namelijk giftig zijn.
Biologisch gezien lijkt het dus voorbestemd dat we van zoet eten houden. En dat is de fabrikanten natuurlijk niet ontgaan. Om voeding lekkerder en aantrekkelijker te maken wordt vaak veel suiker toegevoegd.
Welke producten?
In heel veel producten wordt suiker toegevoegd omdat het lekker smaakt, het een fijn mondgevoel heeft en een fijne textuur. Suiker vind je niet alleen in producten waarvan je het zou verwachten zoals snoep en gebak. Maar ook in producten zoals vleeswaren, soep, kant-en-klaar maaltijden en chips.
Hoeveel suiker eten we?
Doordat er dus bij heel veel producten suiker is toegevoegd, krijgen we er onbewust veel van binnen. Per dag zouden we 150 gram suiker eten volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. Het advies zou zijn maximaal 50 gram per dag. Dat is dus 3 keer minder. Die 50 gram suiker zijn zo’n 10 tot 13 suikerklontjes. Dat is iets meer dan 1 blikje cola (35 gram) of een glas appelsap (37 gram). Nederland is een van de landen waar de meeste suiker wordt geconsumeerd!
Gezondheid
Te veel suiker heeft grote gevolgen op je gezondheid. Onder andere voor je gebit. Van suiker kun je gaatjes in je tanden krijgen. Suiker wordt in de mond omgezet in zuren en die tasten het tandglazuur aan. Daarnaast veroorzaakt te veel suiker ook overgewicht/obesitas en hart- en vaatziekten.
Benamingen van suiker
Wanneer je op een etiket kijkt zie je niet altijd het woord suiker staan. Vaak zie je verschillende namen staan wat erg verwarrend kan zijn. Mogelijke namen zijn: Geraffineerde suikers zoals kristalsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Daarnaast kun je benamingen tegenkomen zoals sacharose, sucrose, tafelsuiker, rietsuiker, dextrose, maltose, lactose en fructose.