Het houdt velen van ons bezig. De grootte van de spieren, het gewicht dat we kunnen verzetten of juist hoe lang we onze spieren kunnen belasten. Wij hebben de voornaamste vier vragen op een rijtje gezet.
1. Wat zijn er voor spieren?
In ons lichaam is de grootste spiergroep de skeletspieren. Dwarsgestreepte spiercellen, zo genoemd vanwege hun streepjespatroon. Bij intensieve activiteit raken deze spiercellen uiteindelijk uitgeput.
In onze organen en in de wanden van bloedvaten zitten ‘gladde’ spiercellen. Deze zijn niet bewust te sturen en kunnen zonder vermoeid te raken actief blijven.
In het hart bestaat tenslotte nog een derde type, de hartspiercellen. Deze zijn ook dwarsgestreept, maar staan niet onder bewuste controle en raken niet vermoeid.
2. Wat is het effect van trainen?
Door oefeningen met onze spieren te herhalen krijgen die uiteindelijk meer kracht door neuromusculaire adaptatie. Dit betekent dat er meer zenuwuitlopers ontstaan in onze spieren en dat de spiergroepen hierdoor een betere onderlinge coördinatie krijgen. Door te blijven trainen en de spieren regelmatig impulsen te geven groeien de spieren.
3. Wat is spierpijn, spierstijfheid en spierkramp?
Tijdens intensieve activiteit kan pijn in de spieren ontstaan. Tot voor kort beweerde men dat de oorzaak hiervan de ophoping van melkzuur was.
Nu denken wetenschappers daar anders over aangezien melkzuur zelf een uitstekende brandstof is voor spiercellen, beter dan glucose.
In plaats daarvan wordt de ‘verzuring’ waarschijnlijk veroorzaakt door andere afbraakproducten zoals bijvoorbeeld ammoniak in onze spieren.
Vertraagde spierpijn die gepaard gaat met stijve spieren treedt pas 8 tot 24 uur na de inspanning op en kan nog dagen aanhouden. Dit is het gevolg van overbelasting waardoor er kleine beschadigingen aan de spiercel zijn ontstaan. Hierna ontstaat een ontstekingsreactie waarbij de cellen weer gerepareerd worden. Theoretisch zijn de spieren na dat herstel beter aangepast aan de activiteit.
4. Kan een volwassene nog nieuwe spiercellen aanmaken?
Ja. In de spieren zitten gespecialiseerde stamcellen die wanneer ze zich delen, een nieuwe spiercel vormen. De nieuwe spiercellen herstellen beschadigd spierweefsel en maken spiergroei door training mogelijk.