Beweging heeft een positieve invloed op het lichaam, de conditie, de spieren, het humeur, en nog veel meer. Het lichaam zit heel slim in elkaar: met 1 specifieke beweging kan er al zoveel invloed worden uitgeoefend op het gehele lichaam. Wanneer je begrijpt waarom dat zo is, zul je veel gemotiveerder zijn om de minimale dagelijkse beweging te behalen: 30 minuten matig intensief.
Botten
Rond de leeftijd van 30 is de botdichtheid het hoogste. Hoe hoger de botdichtheid hoe sterker de botten. Vanaf 30 jaar blijft de botdichtheid stabiel, bij vrouwen tot de menopauze en bij mannen tot ongeveer 70 jaar. Daarna ontstaat er een afname in de dichtheid en dus de sterkte van de botten. Het is een geleidelijk proces, maar wel belangrijk om in de gaten te houden. Het belangrijkste voor het behoud van botten is bewegen. Botten worden sterker wanneer ze meer worden belast en zwakker als ze minder worden belast.
Spieren
Bewegen is ook belangrijk om de spiermassa op peil te houden. Door de spieren te trainen kunnen ze sterker worden. Naarmate je ouder wordt, duurt het langer om ze op te bouwen, dus je moet je spieren geregeld blijven trainen. Spieren sterker maken kan op iedere leeftijd! De intensiteit van bewegen speelt ook een rol. Krachttraining heeft het meeste effect op de spiermassa.
Tegen (buik)vet
Om een voorbeeld te geven, een vrouw die niet voldoende beweegt verliest tussen haar 30e en 60e jaar ongeveer 7,5 kilo aan spierweefsel. Dit wordt vervangen door ongeveer 15 kilo vet. Dit proces kan worden afgeremd door middel van meer beweging. Dat is niet alleen goed voor het figuur maar ook nog belangrijk voor de algehele gezondheid. Extra vet gaat namelijk vaak rondom de buik zitten, een plek waar het negatieve invloed heeft op de gezondheid.
Goede cholesterol
Een belangrijke bouwstof voor het lichaam is cholesterol. Een gedeelte wordt via voeding in het bloed wordt opgenomen. Er is goede, HDL- en slechte, LDL cholesterol. Het ‘slechte’ cholesterol blijft sneller plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Het goede cholesterol voert de slechte af. Dit voorkomt verstoppingen in de bloedvaten. Beweging zorgt voor de aanmaak van HDL, het goede cholesterol.
Bloeddruk
Naarmate je ouder wordt is er meer kans op een hoge bloeddruk. Dat komt omdat de aderen stijver en nauwer worden. Het hart moet steeds harder gaan werken om het bloed rond te pompen. Daarnaast is het niet goed voor de bloedvaten, die daardoor overbelast worden. De hartslag regelmatig verhogen door beweging is juist goed. Bijvoorbeeld voor de ontspanning, de conditie van hart en vaten, de bloedcirculatie, soepele bloedvaten en voor het verlagen van de bloeddruk.
Longen
Vanaf de leeftijd van 30 beginnen de longen minder goed te functioneren. Dit is een heel geleidelijk proces en dat merk je niet van de ene op de andere dag. Maar de conditie gaat achteruit: de maximale hoeveelheid zuurstof die de longen kunnen opnemen wordt minder. Gelukkig kun je met bewegen (vooral cardiotraining) wel zorgen dat de conditie minder snel achteruitgaat. Wanneer je drie keer in de week een uur flink gaat wandelen kun je de conditie binnen een half jaar al met 5 procent verbeteren. Met een intensieve training is het zelfs mogelijk in één jaar vooruitgang van 30 procent te boeken.
Hersenen
Ook de hersenen kunnen de positieve invloed van beweging ervaren. Bijvoorbeeld het sporten in spelverband stimuleert het plan- en strategische vermogen. Daarnaast is bewegen goed voor het geheugen en kan zelfs het hersenvolume toenemen. Waarschijnlijk komt dat door de betere doorbloeding en dat zorgt ervoor dat er meer zuurstof en voedingsstoffen bij de hersencellen worden afgeleverd.