Stamppot, een lekker vullend en winters gerecht voor de koude wintermaanden. Het is echter een stevige maaltijd en bevat daarmee ook veel calorieën. Gelukkig zijn er veel tips om een stamppot wat lichter te maken!
- Probeer de verhouding aardappel-groenten aan te passen. Neem voor 4 personen liever 800-900 gram groenten en 600-700 gram aardappels.
- Vervang een deel van de aardappels door groenten die goed te pureren zijn, zoals knolselderij, pastinaak, bloemkool of pompoen.
- Gebruik het kookvocht van de aardappels of groenten om de stamppot smeuïg te maken, in plaats van boter en melk.
- Vervang de worst of spekjes door een minder vette variant, zoals gerookte kipfilet, rauwe hamblokjes, een stuk zalm of een kipbraadworst.
Recept groentenstamppot
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram aardappels
400 gram knolselderij
400 gram pompoen
2 uien
1 rode peper
1 rode paprika
1 eetlepel olijfolie
2 handjes rucola
100 gram grof gehakte walnoten
En zo maak je het:
Schil de aardappels, knolselderij en pompoen en snijd in stukken. Kook de aardappels en knolselderij in 20 minuten gaar, voeg de stukjes pompoen de laatste 10 minuten toe en kook mee.
Snipper de ui, snijd de paprika en de peper in stukjes en bak alles gedurende 2 minuten in een koekenpan met een eetlepel olijfolie.
Giet de aardappels, knolselderij en pompoen af en vang wat kookvocht op. Stamp fijn en voeg eventueel kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Schep het mengsel met ui, peper en paprika erdoor en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer met rucola en de grof gehakte noten.
Voedingswaarde:
Per portie bevat dit recept: 390 kcal, 10 gram eiwit, 38 gram koolhydraten en 19 gram vet.