Het blijft een actueel onderwerp en vaak een discussiepunt, onze inname van zout. Nederlanders krijgen steeds meer zout binnen, veel meer dan de aanbevolen 6 gram per dag.
Uit onderzoek gedaan door het RIVM in 2015 blijkt dat mannen gemiddeld 9,7 gram en vrouwen 7,4 gram zout per dag binnenkrijgen. Dit is ruim boven de voorgeschreven norm.
Te veel zout innemen kan drastische gevolgen hebben. Veel zout is slecht voor je gezondheid doordat je een verhoogde bloeddruk kunt krijgen en ook nierziekten kunnen een gevolg zijn. Tevens verhoogt een teveel de kans op hart- en vaatziekten, maagkanker en botontkalking.
Hoe komt het dat we teveel zout binnenkrijgen?
Een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge inname is het eten van bewerkt voedsel, kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen en snacks. Ongeveer 80% van het zout dat we eten komt uit bewerkte voeding. Daarnaast voegen we zelf ook een deel toe aan onze maaltijden.
Er zijn afspraken onder fabrikanten om het zoutgehalte in producten te verlagen, helaas is dit niet in alle productgroepen ook daadwerkelijk geslaagd.
Wat moet je doen als je minder zout wilt eten?
Neem dan vooral producten uit de Schijf van Vijf en kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte producten. Eet zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen en snacks. Breng je eten op smaak met peper, knoflook en verse of gedroogde kruiden.