Zorgt muziek nu echt voor een betere sportprestatie? En wat is dan een goede keus?
Voor veel sporters is muziek onmisbaar bij hun workout. En al in 1911 is hier een rapportage van: fietsers fietsten sneller wanneer er een band speelde langs de baan.
Muziek zorgt voor een fijn gevoel vanwege het stimuleren van beloningssystemen in de hersenen. Als de muziek vrolijk of opzwepend is wordt er meer dopamine geproduceerd. Dopamine zorgt voor een goed gevoel, maar zorgt ook voor bewegingscontrole en doelgericht denken en handelen.
Muziek leidt mensen af van vermoeidheid en pijn, verhoogt de gemoedstoestand, vergroot het uithoudingsvermogen, lijkt activiteiten makkelijker te maken en maakt zelfs de stofwisseling effectiever.
Zelfs bij topsporters blijkt dat muziek hun extreme prestaties nóg meer kan verhogen. Door de muziek lijken sporters zich in een standvastiger ritme te bewegen waardoor de sport minder energie kost. Topsporters zullen alleen niet vaak muziek gebruiken: het leidt af van hun opperste concentratie de techniek goed te doen.
Mensen hebben een onbewuste voorkeur voor een ritme van 120 bpm: beats per minute. Dit houdt in dat er twee beats per seconde plaatsvinden. Michael Jackson’s ‘Smooth Criminal’ heeft bijvoorbeeld 118 bpm, dus werkt goed. Bij een snelle sport zoals hardlopen kan een hogere bpm motiverend werken.
Voor een warming-up en cardiotraining kan je het beste muziek met 115-125 bpm gebruiken en voor kracht- en zware conditietraining behaal je het beste resultaat met 135-140 bpm (bijvoorbeeld ACDC’s ‘Thunderstruck’).