Je mond dichtplakken om beter te slapen? Is dit de zoveelste trend of zit er toch een kern van waarheid in? En wat zegt de wetenschap erover? Wij gingen op onderzoek.
Achtergrond
Het concept is gebaseerd op het idee dat het sluiten van de mond tijdens het slapen de ademhaling door de neus bevordert, wat allerlei gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren. Veelgehoorde redenen zijn:
– Verminderen van snurken
– Spierherstel
– Verbeteren van de slaapkwaliteit
Wat zegt de wetenschap?
Er is op dit moment nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat mondtape zorgt voor een betere slaap. Ondanks dat sommige mensen positieve effecten ervaren van het dichtplakken van hun mond moet je wel bij jezelf nagaan of je goed door je neus kunt ademen tijdens je slaap.
Het advies luidt dan ook om eerst met een arts of expert in gesprek te gaan, voordat je aan de slag gaat met mondtape.
Hieronder 5 alternatieven voor een goede nachtrust.
1. Probeer ‘s avonds alleen wandlampen, kaarsen of laaggeplaatste lampen aan te zetten. Vermijd zoveel mogelijk plafondverlichting omdat deze het lichaam het idee geeft dat de zon nog schijnt. En dit kan de productie van melatonine (het slaaphormoon) tegenwerken.
2. Kijk je veel naar een beeldscherm in de avond? Overweeg een bril met blauwlichtfilter. Beeldschermen van apparaten zoals smartphone, TV of laptop stralen blauw licht uit, dat de productie van melatonine kan beïnvloeden, het slaaphormoon dat de natuurlijke slaap-waakcyclus reguleert.
3. Neem een warm bad. Niet het warme bad op zich zorgt voor een goede nachtrust, maar het temperatuurverschil als je eruit stapt, zorgt voor dat rozige gevoel. Het snelle verschil in temperatuur en de reactie van de bloedvaten kunnen de huid een roze of roodachtige gloed geven. Dit draagt bij aan het gevoel van ontspanning na een warm bad.
4. Drink je eerste kopje koffie pas 1 uur nadat je bent opgestaan en je laatste kopje koffie om 13uur. Cafeïne blijft 9 uur in je systeem en kan invloed hebben op je REM slaap, de fase van diepe slaap. Het zou zonde zijn als je die mist.
5. Pak in de ochtend zoveel mogelijk zonlicht mee. Dit helpt bij het reguleren van het circadiaanse ritme, ook wel het natuurlijke slaap-waakritme genoemd.