Voorgerecht
Bruschetta met geroosterde paprika
Ingrediënten voor 4 personen
3 paprika’s
1 stokbrood volkoren
1 sjalot
2 tenen knoflook
Handje verse basilicum
2 el olijfolie
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de paprika’s en maak ze schoon. Smeer de paprika’s in met wat olijfolie, zout en peper en grill in de oven gedurende 20-30 minuten tot het velletje zwartgeblakerd is. Dek ze af met folie terwijl ze afkoelen zodat je het velletje makkelijk kunt verwijderen.
Snijd ondertussen het stokbrood in plakjes en besmeer met olijfolie, peper en zout. Bak ongeveer 5-10 minuten in de nog voorverwarmde oven tot ze knapperig zijn.
Snipper de sjalot en snijd de knoflook en verse basilicum fijn. Vermeng alles met een scheutje olijfolie, peper en zout. Haal vervolgens het velletje van de afgekoelde paprika’s, snijd ze fijn en meng door het sjalotmengsel. Verdeel het mengsel over de stokbroodjes en je hebt een originele bruschetta!
Tip:
Je kunt ook geroosterde paprika’s uit een pot gebruiken om wat tijd te besparen.
Voedingswaarde per persoon: 274 kcal, 6 gr vet, 8.5 gr eiwit, 43 gr koolhydraten
Hoofdgerecht:
Klassieke gevulde varkenshaas met ovengroente
Ingrediënten voor 4 personen:
8 middelgrote aardappelen
1 grote (biologische) varkenshaas of 2 kleine varkenshaasjes (ca 300 gram)
1 kleine bloemkool
2 winterpenen
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels vloeibare margarine
2 eetlepels olijfolie
Schil de winterpenen en snijd in grove stukken. Was de aardappelen, halveer ze en kook samen met de winterpenen gedurende 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de bloemkool in roosjes en de ui in parten. Meng met de aardappelen en winterpeen en schep er een eetlepel olijfolie doorheen. Verdeel over de bakplaat en zet 15 minuten in de oven.
Meng de blaadjes van 2 takjes tijm door 2 geperste knoflookteentjes en een eetlepel olijfolie. Bestrijk de binnenkant van het vlees met het mengsel, vouw het vlees dicht en bind vast met keukentouw. Verwarm de margarine en bak de varkenshaas aan alle kanten bruin.
Draai de oven terug tot 180 graden. Leg de varkenshaas bij de groenten op de bakplaat, strooi de blaadjes van de overige tijmtakjes over de groenten en bak het geheel nog 15 minuten.
Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de groenten en aardappelen. Smakelijk!
Voedingswaarde per persoon: 344 kcal, 10 gr vet, 23 gr eiwit, 36 gr koolhydraten
Hoofdgerecht vega:
Gevulde aubergine met kikkererwten en ovengroente
Ingrediënten voor 4 personen:
2 aubergines
2 tenen knoflook
2 winterpenen
1 kleine bloemkool
8 middelgrote aardappelen
1 el ras el hanout
1 paprika
1 blikje tomatenpuree (70g)
1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 265g)
1 el citroensap
Handje amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de winterpenen en snijd in grove stukken. Was de aardappelen, halveer ze en kook samen met de winterpenen gedurende 5 minuten.
Pers de knoflook en vermeng met olijfolie, peper en zout. Halveer de aubergines in de lengte en bestrijk met het mengsel. Snijd de bloemkool in roosjes en de ui in parten. Giet de aardappelen en winterpenen af en meng met de bloemkool en ui. Schep er een eetlepel olijfolie en ras el hanout doorheen. Verdeel de groenten en de gehalveerde aubergines over de bakplaat en zet 20 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de paprika in stukjes en bak in een pan met de tomatenpuree en kikkererwten.
Haal na 20 minuten de aubergines uit de oven en laat de rest nog 10 minuten langer garen. Schep ondertussen een deel van de inhoud van de aubergines om en vermeng met een scheutje citroensap en het paprika-kikkererwtenmengsel. Vul de aubergines weer met het mengsel.
Serveer een halve aubergine per persoon met de aardappelen en groenten uit de over. Strooi eventueel wat amandelschaafsel over het geheel om het af te maken. Smullen maar!
Voedingswaarde per persoon: 353 kcal, 5 gr vet, 14.5 gr eiwit, 54 gr koolhydraten
Dessert:
Friszoete trifle met gebakken peertjes
Ingrediënten voor 4 personen
8 kleine peertjes
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 el honing of agavesiroop
80 gram granola
500 gram magere milde kwark
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de peertjes en halveer ze in de lengte. Verwijder met een lepeltje de klokhuizen. Verdeel de peertjes over de bakplaat en besprenkel met 1 tl kaneel, nootmuskaat en de honing. Zet gedurende 30min in de oven.
Meng de tweede tl kaneel door de kwark. Wanneer de peertjes klaar zijn kun je ze in plakjes of stukjes snijden. Neem 4 mooie doorzichtige glazen en bouw laagjes van granola, kaneelkwark en peertjes. Serveer eventueel met een extra snufje kaneel bovenop.
Tip: je kunt de peertjes ook in stukjes in de pan bakken in plaats van in de oven doen. Voor een speciale twist kun je chai kruiden gebruiken in plaats van kaneel en nootmuskaat: smullen maar!
Voedingswaarde per persoon: 323 kcal, 4 gr vet, 13 gr eiwit, 53 gr koolhydraten