Voorgerecht: Paddenstoelenragout
Ingrediënten voor 4 personen:
1 sjalot
1 eetlepel olijfolie
200 gr kastanjechampignons en paddenstoelen
25 gr boter
30 gr bloem
200 ml bouillon
Snufje peper en zout
Paar takjes verse peterselie
Snufje tijm
25 ml kookroom
4 pasteibakjes zonder roomboter
Snijd de sjalotten in kleine stukjes en de champignons in plakken. Fruit de sjalotten in 1 eetlepel olijfolie en voeg de champignons toe.
Verhit in een andere pan de boter en voeg de bloem toe zodra de boter gesmolten is. Meng het met een garde tot een papje en giet beetje bij beetje de bouillon erbij terwijl je blijft roeren met de garde. Zodra de saus glad is kun je de room er doorheen roeren. Schep tot slot de champignons en sjalotten erdoor. Breng de ragout op smaak met tijm, peterselie en eventueel een snufje peper en zout.
Voedingswaarde per persoon: 293 kcal, 21 gr vet, 5 gr eiwit, 20 gr koolhydraten
Hoofdgerecht: Beef Wellington
Ingrediënten voor 4 personen:
300 gr ossenhaas
20 gr ongezouten roomboter
125 gr kastanjechampignons
Handje verse bieslook
10 gr verse platte peterselie
80 gr parmaham
180 gr vers bladerdeeg
1 eigeel
Bijgerecht: sperziebonencrunch
500 gr sperziebonen
25 gr amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en braad de ossenhaas rondom bruin. Leg de ossenhaas op een bord en laat het afkoelen.
Snijd ondertussen de champignons, bieslook en peterselie fijn. Bak de champignons met de andere helft van de boter tot het vocht is verdampt. Meng de bieslook en peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat het mengsel afkoelen op een bord tot kamertemperatuur.
Neem een stuk vershoudfolie van 30×40 cm en leg hierop de plakken ham in 3 rijen naast elkaar, iets overlappend. Verdeel de champignons over de ham en leg de ossenhaas erop. Rol met behulp van de vershoudfolie de ham strak om de ossenhaas.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het bladerdeeg erover uit: de randjes mogen elkaar maximaal 1 cm overlappen. Haal de ossenhaas uit de folie, leg deze midden op het deeg en vouw het deeg er omheen. Snijd het overtollige deeg af en druk de randen goed aan. Draai de rol voorzichtig om zodat de naad van het deeg aan de onderkant komt te liggen.
Klop de eidooier van het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Leg de bakplaat met de ossenhaas ca. 35 minuten in de oven of – wanneer je een vleesthermometer gebruikt – tot de thermometer 50 graden aangeeft.
Laat het gerecht 5 minuten afkoelen onder aluminiumfolie voordat je het serveert. Snijd het vlees aan tafel in plakken.
Voor het bijgerecht: dop de sperziebonen en kook in 20 minuten gaar. Rooster ondertussen kort het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Meng de gare sperziebonen met het amandelschaafsel en serveer bij het hoofdgerecht.
Voedingswaarde per persoon: 558 kcal, 35 gr vet, 32 gr eiwit, 25 gr koolhydraten
Hoofdgerecht Vegetarisch: Groente Wellington
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rol vers bladerdeeg
1 oranje pompoen
200 gr champignons
75 gr feta
50 gr gedroogde cranberry’s
50 gr pecannoten
4 rode uien
2 teentjes knoflook
2 eetlepels balsamicoazijn
20 gr salie
1 eetlepel olijfolie
Zout en peper
1 eigeel
Bijgerecht: sperziebonencrunch
500 gr sperziebonen
25 gr amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de draden en zaden en snijd de rest in blokjes van ongeveer 1 cm. Spreid de blokjes uit op een bakplaat met bakpapier en rooster 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Snijd de rode uien in stukjes en fruit in een koekenpan met wat olijfolie en zout en peper naar smaak. Voeg na 5 minuten de balsamicoazijn toe en laat nog even sudderen. Meng de ui met de geroosterde pompoenblokjes en laat afkoelen op een bord.
Laat de oven aan op 180 graden. Snijd de champignons in stukjes en pers de knoflook. Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en hak ze daarna in stukjes.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en voeg de knoflook, champignons en wat salie toe. Als de champignons geslonken zijn is het klaar en kun je het mengsel toevoegen aan het mengsel met de pompoenblokjes.
Kruimel de feta en voeg deze samen met de pecannoten en cranberry’s toe aan het mengsel. Bedek een bakplaat met bakpapier, spreid het bladerdeeg uit over de bakplaat en verdeel het mengsel erover. Vouw het bladerdeeg dicht en zorg dat de randen een stukje overlappen.
Klop de eidooier van het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Maak je meerdere Wellingtons, herhaal dit proces dan tot je rollen bladerdeeg en de vulling op zijn. Bak de Wellington goudbruin en gaar in circa 30 minuten.
Voor het bijgerecht: dop de sperziebonen en kook in 20 minuten gaar. Rooster ondertussen kort het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Meng de gare sperziebonen met het amandelschaafsel en serveer bij het hoofdgerecht.
Voedingswaarde per persoon: 559 kcal, 36 gr vet, 15 gr eiwit, 39 gr koolhydraten
Nagerecht: Gevulde Appels
Ingrediënten voor 4 personen:
4 appels
Handje hazelnoten
Handje rozijnen
2 theelepel kaneel
25 gr roomboter
25 gr volkorenmeel
25 gr havermout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de appels horizontaal af en hol ze uit met behulp van een meloenboortje, mesje of een kleine ijsschep. Meng de stukjes appel met de kaneel, rozijnen en gehakte hazelnoten.
Vul de appels met het mengsel. Doe het volkorenmeel, de havermout en de boter in een kom en kneed het tot een kruimeldeeg. Bedek de gevulde appels met het kruimeldeeg en bak in ca. 25 minuten gaar.
Voedingswaarde per persoon: 230 kcal, 10 gr vet, 3 gr eiwit, 29 gr koolhydraten