Voorgerecht: Crunchy gevulde paprika met rijst en groenten
Ingrediënten (voor 4 personen)
5 rode paprika’s
1 ui, gepeld
2 tenen knoflook, gepeld
1 courgette
50 gram zilvervliesrijst onbereid
1 eetlepel olijfolie
200 gram tomatenblokjes uit blik
60 gram broodkruimels
4 eetlepels gehakte bladpeterselie
Maaltijdbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer 4 van de paprika’s in de lengte en leg ze op een bakplaat. Snijd de overgebleven paprika, de ui, knoflook en courgette fijn.
Kook de rijst gaar en houd apart. Bak de ui en knoflook in wat olie in 6 minuten zacht. Voeg de courgette en paprika toe en bak 2 minuten mee.
Verhit dan de tomatenblokjes 5 minuten mee. Meng de rijst en groenten door elkaar en schep dit mengsel in de gehalveerde paprika’s.
Bestrooi ze met de broodkruimels en peterselie en bedruppel ze met wat olie. Gaar de paprika 20 minuten in de warme oven.
Per persoon +/- 175 kcal
Hoofdgerecht: Geroosterde beenham met gepofte aardappel en sugar snaps
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 beenham van 400 gram
Peper en zout, gedroogde tijm, bieslook naar smaak
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels Zaanse mosterd
2 eetlepels vloeibare honing
600 gram (8 middelgrote) aardappels
4 eetlepels zure room
600 gram sugar snaps
200 gram taugé
200 gram ananasblokjes
Maaltijdbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kruid de ham met peper en zout. Meng de olie, mosterd, honing en tijm en klop dit goed door. Wrijf er het hammetje goed mee in en laat een uurtje intrekken.
Zet de ham in het midden van de oven en laat ca. 40 minuten (ligt eraan hoe zwaar je beenham is, gemiddeld 10 minuten per 100 gram), draai hem tussentijds een keer om. Laat de ham 5-10 minuten rusten. Snijd plakken en serveer op een mooie schaal.
Was de aardappels goed, laat de schil eromheen zitten. Wrijf ze in met olie, zout en peper. Leg ze in een magnetronbestendige schaal en doe ze 2 keer 7 minuten in de magnetron. Meng de bieslook door de zure room.
Snijd de aardappels in, en schep de room in de aardappels.
Wok de sugar snaps en ananasblokjes kort, voeg op het laatst de taugé toe.
Per persoon +/- 550 kcal
Vegetarisch hoofdgerecht: Avocado met ei, gepofte aardappel en sugar snaps
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 avocado’s
4 eieren
Peper en zout, bieslook, tijm
2 eetlepels olijfolie
600 gram (8 middelgrote) aardappels
4 eetlepels zure room
600 gram sugar snaps
200 gram taugé
200 gram ananasblokjes
Maaltijdbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de avocado langs de pit in twee helften, wip met het puntje van het mes de pit eruit. Maak met een eetlepel het holletje van de pit wat groter. Leg de avocadohelften op een bakplaat met bakpapier. Tik een eitje open en giet het voorzichtig in het kuiltje (het loopt er een beetje uit, gewoon laten liggen). Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven voor 15 minuten. Garneer met peper, zout en wat tijm.
Was de aardappels goed, laat de schil eromheen zitten. Wrijf ze in met olie, zout en peper. Leg ze in een magnetronbestendige schaal en doe ze 2 keer 7 minuten in de magnetron. Meng de bieslook door de zure room.
Snijd de aardappels in, en schep de room in de aardappels.
Wok de sugar snaps en ananasblokjes kort, voeg op het laatst de taugé toe.
Per persoon +- 590 kcal
Nagerecht: Stoofperen met kaneelsaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 stoofperen
500 ml bessensap
400 ml magere melk
12 gram maïzena
2 theelepels kaneelpoeder
40 gram suiker
Maaltijdbereiding
Schil de peren en snijd ze in helften. Stoof de peren 2 à 3 uur in bessensap met een beetje kaneel erin tot de peren zacht zijn. Voeg desgewenst suiker toe. Laat de peren afkoelen. Breng de melk aan de kook. Meng de maïzena met de kaneel en giet een beetje van de kokende melk bij het poeder. Meng tot het een papje wordt en schenk het papje terug in de melk. Roer tot het dik is geworden. Als je de saus even laat staat komt er een velletje op, dit kan je voorkomen door er wat vershoudfolie overheen te leggen. Serveer de kaneelsaus over de stoofpeertjes.
Per persoon +/- 240 kcal