Heb je wel eens hoofdpijn na het sporten? Dit hoort niet, en is goed te voorkomen. Deze klachten ontstaan vaak na langdurige trainingen, zoals een duurloop van meerdere uren. Belangrijk: Ga met klachten altijd naar de huisarts!
Inspanningshoofdpijn kan aan allerlei zaken liggen. Bijvoorbeeld:
– Energietekort: je hebt niet genoeg koolhydraten gegeten
– Vochttekort: vooral in warme en vochtige omgevingen. Neem een sportdrank met eventueel extra zout en koolhydraten. Let op dat je de juiste sportdrank voor het juiste moment kiest. Neem een hypo- of isotone drank (6-8 gram koolhydraten per 100 ml) voor het sporten, of tijdens een inspanning van meer dan drie kwartier.
– Weinig/geen opbouw in je training: verhoog je hartslag langzaam, en zorg ervoor dat je hartslag niet te hoog wordt. Zo geef je je lichaam en je bloeddruk de kans om zich aan te passen. Dus doe vooral die warming-up!
– Houding: het is mogelijk dat je de verkeerde houding aanneemt of dat je bekken iets scheef staat. Hierdoor gaan nekwervels vastzitten en krijg je hoofdpijn. Ook gespannen schouders kunnen via vastzittende nekwervels tot hoofdpijn leiden.
Hoofdpijn is een klacht die soms onnodig wordt doorstaan, en waar veel tegen te doen is. Kijk waar er verbetering mogelijk is, en ga bij aanhoudende klachten vooral naar de huisarts!