Er bestaat naast melk van de koe of de geit ook plantaardige melk, hoe gezond is dit alternatief eigenlijk?
Hoewel de oorsprong van de sojamelk anders is dan melk van de koe en de geit lijken de voedingswaarden veel op elkaar in vergelijking met halfvolle melk. De beide producten bevat vrijwel net zoveel eiwitten en kilocalorieën. Melk bevat daarnaast ook voedingsstoffen als calcium en vitamine-B die van nature nauwelijks in sojadrink voorkomen. De makers van sojamelk voegen daarom dezelfde hoeveelheden vitamine B toe als in melk aanwezig zijn. Sommige merken voegen ook vitamine D toe aan sojamelk.
Als je je meer verdiept in de beschrijving van de sojamelk kun je een bewuste keuze maken. De meeste merken gebruiken zo’n 6% sojabonen, dit komt neer op 12 gram soja voor een glas van 200ml. Het grootste bestanddeel is (kraan)water. Om meer smaak te creëren voegen veel fabrikanten nog het een en ander toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suiker. Gemiddeld zit er in een glas sojadrink 5 gram suiker, iets meer dan een klontje maar nog steeds minder dan wat er in halfvolle melk zit. Bij veel merken zit er wel meer zout in een glas sojamelk, tot twee keer zoveel als van nature in melk aanwezig is. Het hangt dus van het merk af maar over het algemeen is sojamelk een gezond alternatief.