Geitenkaas met 5/6 deel koeienkaas, pindakaas die slechts voor de helft bestaat uit pinda’s en ‘seizoensgroenten’ die vanuit Peru worden geïmporteerd. Als consument word je vaak op het verkeerde been gezet als het gaat om de marketing en verpakkingen van producten.
Door de jaren heen zijn er veel regels vastgesteld omtrent veiligheid van voedingsmiddelen en claims op etiketten. In Nederland zijn deze regels vastgelegd in de Warenwet en de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert vervolgens of bedrijven zich aan deze wetten houden. Het gaat bijvoorbeeld om voedingsclaims zoals ‘light’, wat betekent dat er 30% minder suiker of vet in een product zit of om gezondheidsclaims zoals ‘calcium is goed voor de kalkhuishouding’. Gezondheidsclaims zijn lastiger te bewijzen dan voedingsclaims. Voor het aantonen van een effect op de gezondheid is namelijk veel onderzoek nodig. Tot slot bestaan er medische claims: dit zijn beweringen over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte en dit mag alleen op geneesmiddelen staan.
Ondanks de regelgeving weten producenten vaak toch op verschillende manieren hun product misleidend te presenteren om zo meer winst te kunnen maken. Hierdoor kunnen consumenten een verkeerd beeld krijgen van een product.
Om enkele misleidende producten te ‘ontmaskeren’ presenteert Foodwatch elk jaar de Gouden Windei verkiezingen. Bij de verkiezingen kan gestemd worden op het product dat volgens de stemmers het meest misleidende product van het jaar is. Naar aanleiding van de verkiezingen kiezen producenten er vaak voor om hun verpakking of product aan te passen: een mooie stap in de goede richting. Daarnaast helpt het jou als consument om stil te staan bij wat er daadwerkelijk in een product zit en wat een claim op een verpakking kan betekenen.
Wil je ook je stem uitbrengen? Dat kan op de site van Foodwatch: Gouden Windei Verkiezing 2019.