Gezond eten duur? Dat hoeft helemaal niet! Met onderstaande tips zorg je ervoor dat jouw gezonde keuzes zelfs voordeliger zijn.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk daarom eerst goed wat je al in huis hebt en plan je maaltijden daar omheen. Maak producten met een beperkte houdbaarheidsdatum als eerste op.
- Let op aanbiedingen op gezonde producten zoals groenten en fruit. Ook is het handig om lang houdbare producten zoals rijst en pasta in te slaan als er een goede aanbieding is.
- Maak een lijstje en koop geen dingen die je niet nodig hebt. Het kan helpen om slechts één keer per week boodschappen te doen. Voor verse producten zou je nog een keer extra kunnen gaan.
- Kies gezond. Neem geen tussendoortjes zoals repen en koekjes, maar kies goedkope voedzame producten zoals fruit, rauwkost en crackers met beleg. Neem geen kant-en-klaar sauzen maar maak ze zelf van verse groenten en kruiden. Een potje kruiden lijkt duur, maar je doet er veel langer mee dan een zakje kruiden voor een kant-en-klaar mix. Daarnaast is het veel gezonder dan mixen die vaak veel zout bevatten.
- Kies groenten en fruit die in het seizoen zijn. Wil je iets anders, kijk dan eens in het vriesvak van de supermarkt. Ingevroren groente en fruit is net zo gezond als vers en vaak stukken goedkoper! Ook kan het voordelig zijn om op het eind van de middag naar de markt te gaan. Marktkooplieden willen dan van hun producten af en hebben dan mooie aanbiedingen op groente en fruit.
- Kies eens vegetarisch. Vlees en vis kan duur zijn, dus maak eens wat vaker een vegetarische maaltijd! 100 gram vlees of vis kun je vervangen voor 135 gram peulvruchten
Heb je alles in huis? Ook dan kun je slim met het eten omgaan.
- Kook zuinig: weeg af wat je nodig hebt om te voorkomen dat je te veel klaarmaakt en eten weg moet gooien. Wanneer je toch teveel gekookt hebt kun je het bewaren en de volgende dag bij de lunch eten, of doe het in de vriezer om te eten op een dag dat je weinig tijd hebt om te koken.
- Kies voor kleine pannen en kook met weinig water. Leg een deksel op de pan om energie te besparen, kies voor eenpansmaaltijden of kook in één keer voor meerdere dagen. Dat is pas zuinig!