Het is belangrijk om elke dag gezond te eten. Maar wat als je alleen woont? Dan kan het soms lastig zijn om elke keer een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. In winkels zijn verpakkingen vaak gericht op huishoudens met meerdere personen. Ook is er geen druk om voor het gezin of een partner te koken, wat het soms lastig maakt om voor jezelf wél iets op tafel te zetten. Met de volgende tips gaat het zeker lukken om ook voor jezelf iets klaar te maken!
Zelf koken
De verleiding kan soms groot zijn om koken over te slaan of een kant-en-klaar maaltijd te kopen. Dit bespaart tijd en je houdt geen restjes over. Toch zijn deze maaltijden vaak niet zo gezond: ze bevatten weinig groente en vaak veel zout en vet.
Bedenk gerechten die makkelijk zelf te maken zijn met lang houdbare producten:
- Weeg groente af in de supermarkt zodat je een goede portie hebt
- Aardappelen zijn lang houdbaar, evenals pasta, couscous en rijst
- Grootverpakkingen vlees, vis en vleesvervangers kun je in delen invriezen zodat je er telkens losse porties uit kunt halen. Je kunt ook een omelet bakken bij de maaltijd, simpel en handig voor 1 persoon te maken!
Slim bewaren
Sommige gerechten zijn minder makkelijk te maken voor 1 persoon.
- Kook voor meerdere keren tegelijk en bewaar dit in bakjes in de vriezer
- Rijst en pasta zijn vers lekkerder dan uit de vriezer. Je kunt dus ook alleen de saus in delen invriezen en er nog verse pasta of rijst bij koken.
Plannen
Plan maaltijden vooruit. Is één bloemkool te veel, plan het dan zo dat je de bloemkool in verschillende gerechten op kunt maken. Je kunt een deel koken maar ook van een deel bloemkoolrijst of bloemkoolcurry maken. Denk ook aan verschillende bereidingswijzen, koken, roerbakken of roosteren: het smaakt toch net even anders en dat houdt het lekker!