In de zomermaanden komt het vaak voor dat je een barbecue hebt. Maar is barbecueën eigenlijk veilig en kun je ook gezond barbecueën?
Met de volgende tips zorg je ervoor dat je vaak kunt genieten van een lekkere barbecue zonder dat het ongezond wordt!
• Neem kleine porties
In plaats van een groot stuk vlees kun je ook kleine spiesjes maken met verschillende soorten. Het voordeel van kleine stukjes vlees is dat je er minder van eet en ze snel gaar zijn waardoor ze minder lang op de barbecue hoeven te liggen.
• Neem gezonde bijgerechten
Kies bijvoorbeeld voor salade, fruit of groenten voor op de barbecue.
• Kies voor onbewerkt
Bewerkt vlees is ongezond en je kunt er beter zo min mogelijk van eten. Bewerkt vlees is langer houdbaar gemaakt door het te roken, drogen, zouten of te bewerken met conserveringsmiddelen, zoals bacon, worst en sommige hamburgers.
• Neem alternatieven
Te veel rood vlees is niet gezond. Vleessoorten zoals hamburgers, gehakt en biefstuk vallen onder rood vlees. Kies dus ook af en toe voor kip, vis of vegetarische vervangers. Je kunt daarnaast groenten en fruit toevoegen, bijvoorbeeld aan een spiesje.
• Gebruik de barbecue op de goede manier
Wacht tot de kolen niet meer vlammen en er een laagje as overheen ligt. Zo kunnen de vlammen het eten niet verbranden. Zorg dat je vlees goed gaar wordt maar houd de bereidingstijd zo kort mogelijk. Snijd eventuele verbrande stukjes van je vlees af. Pas op met marinade en vet vlees. Dit kan van het vlees af druipen en zorgen voor extra vlammen waardoor het vlees alsnog verbrandt.
• Tot slot: geniet en eet smakelijk!