Freekeh is eigenlijk gewoon durum tarwe maar deze versie wordt geoogst wanneer het nog jong en groen is. Vervolgens wordt het na de oogst geroosterd en in kleine stukjes gewreven, wat het een rokerige en nootachtige smaak geeft. Er zijn al recepten met freekeh sinds de dertiende eeuw, vooral in Noord-Afrika wordt het veel gebruikt.
Ingrediënten voor 4 personen
200 gram freekeh
½ uitgeperste sinaasappel
½ uitgeperste citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tahin (sesampasta)
150 gram spinazie
1 kleine sjalot, fijngesneden
240 gram witte bonen
100 gram feta
6 takjes verse muntblaadjes
4 eetlepels granaatappelpitten
zout/peper
En zo maak je het:
Kook de freekeh zoals vermeld op de verpakking. Klop een dressing met citroensap, sinaasappelsap, olijfolie, tahin en op smaak gebracht met zout en peper. Doe de witte bonen in een vergiet, spoel af en laat deze uitlekken.
Bak de spinazie in een klein scheutje olijfolie voor een paar minuten tot het een beetje geslonken is. Voeg de spinazie en freekeh toe aan de dressing, voeg daar verder de sjalot, witte bonen, fetakaas en munt aan toe. Roer goed door zodat alles bedekt met dressing is. Serveer met de granaatappelpitjes.
Variatietips:
In de zomer is het heerlijk om de spinazie bijna rauw te laten. In de winter kun je de spinazie wat langer opbakken.
Voedingswaarde:
Per portie bevat dit recept: 418 kcal, 20 gram eiwit, 44 gram koolhydraten, en 18 gram vet.