Feestjes zijn lastige momenten als je een gezonde leefstijl wilt aanhouden omdat feest vaak gepaard gaat met (te) veel eten. Hoe houd je een gezonde leefstijl vast?
Als je een feestje geeft, schat dan in hoeveel mensen komen. Een boodschappenlijstje helpt je om goed te plannen. Zoek een recept dat geschikt is voor het aantal personen dat komt eten en koop alleen de aanbevolen hoeveelheden.
Natuurlijk wil je graag een goede gastheer of -vrouw zijn, maar liefde gaat niet altijd door de maag. Je wordt niet aardiger gevonden naarmate er meer eten op tafel staat. Door spaarzamer om te gaan met eten maak is het voor je bezoek ook makkelijker om minder te eten. Misschien zijn zij ook wel bezig op hun eten te letten en willen ze je niet kwetsen door alles af te slaan. Serveer kleinere porties, maak maar het dan bijzonder: een bonbon in plaats van een grote koek.
Wanneer je gaat eten bij vrienden of familie kan de sociale druk hoog oplopen. Hoe ga je daar mee om?
Stel jezelf goede vragen tijdens het eten, bijvoorbeeld: ‘eet ik wat ik wil eten?’ , ‘eet ik omdat iemand anders dat wil?’ of ‘eet ik om een bepaalde indruk te maken?’. Pas je eetgedrag op basis van je antwoorden aan.
Probeer niet in de buurt van het eten te staan of zitten. Is de serveerschotel met toastjes of warme hapjes per ongeluk op jouw tafel blijven staan? Deel ze dan even rond: je kunt dan even een praatje maken met de gasten en helpt de gastheer of -vrouw. Continu ‘Nee’ zeggen tegen drankjes of een snack is echt niet nodig. Maar je kunt ook meedoen zonder uit de bocht te vliegen. Wissel gezonde en minder gezonde hapjes af, of laat de schaal met snacks eens aan je voorbij gaan. Maak keuzes, je hoeft niet alles te nemen.
Als je weet dat je naar een feestje gaat waar lekker en veel eten beschikbaar is, sla de lunch of avondmaaltijd dan zeker niet over, maar tafel ook weer niet te zwaar. Zo voorkom je dat je door honger juist teveel gaat snacken.