Hoeveel fastfood eten we eigenlijk in Nederland? En zijn we op weg naar een Amerikaanse fastfood-cultuur?
Een nieuw Europees rapport over de verkoop van ‘Out of Home foodservices’ van IRI Gira Foodservice (IRI) laat zien dat Nederland steeds meer uit eten gaat.
In 2016 at 18 procent van de Nederlanders minimaal één keer per week buiten de deur. Dat percentage zakte in de crisis naar 13 procent (in 2009) en is nu terug op 18 procent. Ter vergelijking: een Amerikaanse enquête uit 2016 onder ouders met kinderen stelt dat 91% van de deelnemers in de afgelopen week fastfood had gegeten. Op een gemiddelde dag eet ruim een derde van de Amerikanen fastfood.
In Nederland eten vooral jongeren steeds meer buiten de deur. Ook ontbijt en lunch wordt steeds meer buiten de deur gedaan. Vooral de ‘millennials’, mensen tussen de 18 en 36 jaar, doen dit. Van deze groep eet 29 procent minstens één keer per week buiten de deur. Veel Nederlanders ervaren een gevoel van gejaagdheid. Eten is leuk maar de zin om te koken ontbreekt vaak. Uit eten gaan kost minder tijd en scheelt natuurlijk ook in de afwas. Daarom past buiten de deur eten voor de drukke Nederlander beter.
Eten buiten de deur is over het algemeen ongezonder: het bevat meer vet, calorieën, zout en suiker. De porties zijn ook vaak groter dan thuis. Gelukkig zijn restaurants steeds bewuster en bieden ze meer gezonde opties.