Het is een grote markt: eiwitshakes. Wat is precies de zin en onzin van deze dranken? Wat is belangrijk om op te letten?
Eiwitshakes (ook wel proteïneshakes genoemd) zijn meestal gemaakt met weiproteïne: een bijproduct bij de productie van kaas. Weiproteïne wordt sneller in het lichaam opgenomen dan andere eiwitconcentraten. Niet-dierlijke varianten zijn gemaakt van soja, rijst of erwten.
Het doel van deze shakes is meestal: opbouw en herstel van spieren na het sporten. Voor herstel na het sporten is het belangrijk om binnen 2 uur voldoende vocht te nemen en koolhydraten en eiwitten te eten. Denk aan een klein bakje kwark met wat fruit, maar een gewone maaltijd volstaat ook.
In eiwitshakes zit gemiddeld tussen de 20 en 30 gram eiwit. Een persoon van 80 kilogram heeft gemiddeld 64 gram eiwit per dag nodig maar de meeste Nederlanders komen hier al ver bovenuit. Daarbij geldt niet: hoe meer eiwitten hoe beter. Het lichaam zal niet al deze eiwitten gebruiken voor de spieren; een deel kan dan opgeslagen worden als lichaamsvet. Dat is vaak juist niet de bedoeling. Ook is het niet slim om alle verbrande calorieën te compenseren met de calorieën en suikers uit een shake als het doel afvallen is.
Shakes zijn niet essentieel, maar wel praktisch. Kwark of yoghurt zijn goede alternatieven maar zijn lastiger mee te nemen voor onderweg. Iemand die twee keer in de week naar de sportschool gaat of hardloopt kan het prima met gewone voeding af. Het is nuttiger om de dagelijkse voeding te optimaliseren dan om gespecialiseerde eiwitshakes te nemen.
Soms bevatten eiwitshakes ook andere mineralen en vitamines. Het nut hiervan is niet altijd bewezen maar deze micronutriënten kunnen helpen in sommige gevallen bij professionele sporters die hun dagelijkse voeding hebben geoptimaliseerd.