Bijna iedereen heeft weleens een eetbui. Vaak heeft het te maken met emoties of jezelf belonen of troosten met voeding.
Emotie-eten is het dempen van lastige gevoelens zoals verdriet, boosheid of onrust door middel van eten. En dan vooral met calorierijk troosteten zoals koek, chocola of chips. Net zoals kinderen vroeger geleerd hebben dat ze een snoepje krijgen als troost wanneer ze vallen, zich pijn doen en huilen.
Als je een snoep- of snaaibui hebt gehad is het makkelijk om te denken: het maakt nu allemaal niet meer uit. Dat kan betekenen dat de hele zak chips opgaat, of er nóg meer wordt gegeten die dag of week.
Bij de meeste diëten worden er moeilijke regels vastgesteld en is er vaak sprake van honger. Daarmee kan wat afgevallen worden, maar dit veroorzaakt ook snoep- en snaaibuien. Doordeweeks wordt er vaak streng gelijnd, maar in het weekend ‘mag’ er losgegaan worden en wordt het calorietekort ruimschoots ongedaan gemaakt.
Vaak last van eetbuien? Probeer dan eens het volgende:
- Zorg dat er regelmatig (elke 3 uur) iets gezonds en vullends wordt gegeten om honger te voorkomen
- Beperk porties met een schaaltje of bakje
- Zorg voor afleiding: ga weg uit een omgeving waar eten is en ga even wandelen of in de zon zitten.
- Ga na of het ‘maaghonger’ of ‘hoofdhonger’ is. Bij maaghonger wil het lichaam gevoed worden, geef het dan gezonde voeding. Bij hoofdhonger is het belangrijk om even rust te nemen en troost te zoeken zónder eten: een bad nemen of leuke filmpjes kijken.
- Wees niet te streng: strenge regels veroorzaken het gevoel van ‘het maakt niet meer uit’. Als het een keer niet lukt om je aan afspraken te houden is dat helemaal niet erg. Vanaf dat punt kun je het gewoon nog een keer proberen.