Coeliakie wordt ook wel gluten intolerantie genoemd. De term glutenallergie is geen terechte benaming voor de aandoening coeliakie, omdat er geen allergische reactie plaatsvindt maar omdat het een auto- immuunziekte is. Er is op dit moment een hype gaande waarbij mensen denken dat ze bij bepaalde klachten coeliakie hebben en geen gluten kunnen eten. Echter op dit moment heeft slechts 1% van de bevolking coeliakie, dit zijn ongeveer 170.000 mensen in Nederland.
Om vast te stellen of iemand coeliakie heeft is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Door middel van een bloedtest kan de huisarts vaststellen of er antistoffen tegen de eigen darmcellen in het bloed zitten. Zo ja, dan is de kans op coeliakie groot. De definitieve diagnose moet de maag-darm-leverspecialist stellen door het nemen van een darmbiopt
Mensen die geen intolerantie hebben kunnen prima gluten verdragen.
In Nederland dient quinoa vooral als vervanger van rijst of couscous. Daarom valt quinoa onder vak 2 van de schijf van vijf, het vak waar brood, granen, aardappelen, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.
Quinoa is rijk aan eiwitten, vitaminen B2, vitamine E en mineralen en uitermate geschikt voor mensen met een gluten intolerantie. Quinoa is een plant waaraan zaden groeien die ook in de keuken gebruikt kunnen worden. Ideaal voor mensen die geen gluten gebruiken in hun dieet!