Broccoli zit bomvol vitamines en mineralen. Het is een groente met een zachte smaak, en in plaats van stomen kun je er ook prima een vezelrijke soep van maken.
Dit heb je nodig voor 4 porties:
Ingrediënten
1 liter kraanwater
2 tabletten voor kippenbouillon
500 g broccoli
30 g boter
30 g bloem
125 ml crème fraîche light
100 g flinterdun gesneden rauwe ham
3 el olijfolie
8 g basilicum
En zo maak je het:
Verhit het water met de bouillontabletten in een soeppan. Snijd ondertussen de stronk van de broccoli in stukken en snijd de rest in roosjes. Kook de stronk 5 min. in de bouillon, voeg de roosjes toe en laat 8-10 min. koken. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
Smelt in een andere ruime pan de boter en voeg al roerend de bloem toe en roer goed door. Laat het mengsel in 5 min. op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend de broccolisoep en de crème fraîche toe. Laat 5 min. zachtjes doorkoken.
Snijd de ham in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ham 4 min. Scheur de blaadjes van het basilicum in stukjes. Voeg de ham samen met de basilicumblaadjes toe aan de soep. Breng op smaak met peper en roer door.
Per portie bevat de soep: 290 kcal, 13 gram eiwit, 9 gram koolhydraten, 22 gram vet.