Een grote studie in Frankrijk onder 44.000 deelnemers heeft een verband gevonden tussen bewerkt voedsel en gezondheid.
Het onderzoek duurde zeven jaar. Het voedingspatroon van de deelnemers werd onder de loep gelegd: hoeveel sterk bewerkte voeding werd er gegeten?
Onder sterk bewerkte voeding worden voedingsmiddelen verstaan die fabrieksmatig zijn geproduceerd, waarbij industriële ingrediënten toevoegingen zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan voorverpakte koekjes, chocolade en kant-en-klaar-maaltijden. Deze bevatten over het algemeen veel ongezond vet, suiker of zout.
Na zeven jaar bleken deelnemers die sterk bewerkte voeding aten 15% vaker overleden te zijn. Er kan niet gezegd worden dat bewerkte voeding een eerdere dood veroorzaakt maar het is wél een indicatie dat het slecht is voor de gezondheid.
Er zijn meer onderzoeken geweest naar sterk bewerkte voeding en het effect hiervan op de gezondheid. Zo zijn er onder meer aanwijzingen dat het slecht is voor de hersenfunctie, overgewicht in de hand werkt en het risico op kanker verhoogt.