Door elektrische impulsen je spieren stimuleren om zo fitter en sterker te worden. EMS is populair vanwege verschillende redenen. Kom erachter of het iets voor jou is.
Voordelen van EMS training
Voor sommige mensen is EMS training een uitkomst omdat je er veel tijd mee bespaart. Een sessie duurt meestal slechts 20 tot 30 minuten. Omdat je tijdens een EMS-trainingssessie meerdere spiergroepen tegelijkertijd stimuleert, kan het in korte tijd leiden tot meer spieropbouw en verbeterde spierkracht.
EMS-training kan een goede optie zijn voor mensen die herstellen van blessures of die last hebben van gewrichtsproblemen, omdat het minder impact heeft op de gewrichten dan traditionele krachttraining.
Hoe ziet een EMS training eruit?
Voorbereiding – Voordat de EMS-trainingssessie begint, zal de trainer je voorbereiden op de training. Je krijgt speciale kleding aan die elektroden bevat die de spieren zullen stimuleren.
Opwarmen – Net als bij traditionele krachttraining is het belangrijk om de spieren op te warmen voordat de EMS-trainingssessie begint. Dit kan bestaan uit een reeks dynamische rek- en strekoefeningen.
EMS-training – Tijdens de EMS-trainingssessie wordt je verbonden met een machine die elektrische impulsen afgeeft die de spieren stimuleren om samen te trekken. Je doet meestal verschillende oefeningen, zoals squats, lunges en push-ups, terwijl de elektrische impulsen de spieren stimuleren om harder te werken.
Cool-down – Na afloop van de EMS-trainingssessie zul je enkele statische rekoefeningen doen om de spieren te helpen ontspannen en de bloedsomloop te stimuleren.
Nadelen van EMS training
Houdt er rekening mee dat EMS-training meestal duurder is dan traditionele krachttraining, omdat het gebruik van speciale apparatuur en technologie vereist.
Hoewel EMS-training relatief veilig is, zijn er enkele risico’s verbonden aan het gebruik van elektrische stimulatie. Als de intensiteit van de stimulatie te hoog is, kan dit leiden tot spierpijn, spierspasmen of zelfs spierschade. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de EMS-training wordt uitgevoerd onder begeleiding van een getrainde professional.
EMS-training blijkt niet voor iedereen geschikt te zijn. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie, hartproblemen of metalen implantaten, mogen geen EMS-training ondergaan.
Waar kun je terecht voor EMS- training?
Als je EMS wilt proberen kun je tegenwoordig terecht bij veel fitnesscentra. Ook zijn er speciale EMS-studio’s die zich uitsluitend richten op deze trainingsmethode. En sommige EMS-providers bieden mobiele diensten aan, waarbij de apparatuur en een getrainde professional naar uw huis of kantoor worden gebracht voor een privésessie.