Koolhydraatarm eten is een hype en aardappels worden met pasta en rijst op 1 hoop gegooid. Is dat wel terecht?
Aardappels bevatten koolhydraten, net zoals pasta en rijst. Gekookte aardappels bevatten 17 gram koolhydraten per 100 gram, gekookte volkorenpasta 23 gram/100 gram en gekookte witte rijst 32 gram/100 gram. We zien het als dezelfde categorie wat eigenlijk niet logisch is. In het buitenland wordt de aardappel meer gezien als groente, terwijl wij het eten als zetmeelproduct.
Het hoogtepunt van de aardappelconsumptie was voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 130 kilo per persoon per jaar. Nu is dat gedaald naar zo’n tachtig kilo. Dat komt omdat er meer alternatieven zijn gekomen: rijst, pasta, wraps, we koken veel afwisselender.
Het is eigenlijk een heel gezond product. In verhouding niet veel calorieën (83 calorieën per 100 gram, terwijl volkorenpasta, gekookt, 131 calorieën en witte rijst, gekookt, 146 calorieën bevatten). Aardappelen bevatten ook veel kalium en vitamines B6 en C. Deze voedingstoffen zitten vooral onder de schil.
Er is dus niets mis met aardappels voor de gemiddelde gezonde mens. Aardappels hebben vooral een imago-probleem: we denken aan geschilde en gekookte aardappels of ouderwetse stamppot. Terwijl er nog zoveel meer mogelijk is!
Denk bijvoorbeeld aan dunne inkepingen in de aardappel met knoflook, geraspte aardappel met kaas en ui, gepoft, zelf verse frieten ervan maken, aardappelsoep of zelfgemaakte aardappelsalade. En dit kan allemaal met zoete aardappel, roseval-aardappels of de gewone tafelaardappel. Modern en supergezond!