Vlees bij het avondeten en een schaaltje vla na. Een stuk taart en hapjes bij verjaardagen of ieder weekend een wijntje. Heel veel eetgedrag bestaat uit gewoonten. Beïnvloeden die gewoonten een gezonde leefstijl? Of kunnen we juist gebruik maken van aangeleerd gedrag?
Gewoonte
Wat is een gewoonte? De Van Dale omschrijft gewoonte als: “De macht (of kracht) der gewoonte als verklaring voor onnadenkend, routinematig, handelen. Het telkens doen van datgene waaraan men gewoon is, hebbelijkheid, aanwensel”
Routines
Dat gewoonten belangrijk zijn voor mensen heeft verschillende redenen. Om een voorbeeld te geven: wanneer je in de ochtend je bed uit stapt en nog niet helemaal wakker bent, is het fijn om routines te volgen. Opstaan, opfrissen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Of bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen, je weet precies de route door de winkel zodat je alles hebt wat op standaard op je boodschappenlijstje staat. Het kan ook erg prettig en vertrouwd zijn om een gewoonte te hebben. Bijvoorbeeld dat kopje koffie rond 10:00 uur, daar kun je erg naar uit kijken. Niets mis mee.
Nadelen
Maar gewoonten kunnen ook nadelig zijn. Wat eet jij uit gewoonte? Je kunt vast wel een moment bedenken wanneer je iets uit gewoonte eet terwijl je er eigenlijk niet eens zin in hebt? Bijvoorbeeld een stuk appeltaart op een verjaardag: heb je er echt zin in? Of eet je het op omdat het erbij hoort? Zo kan het zijn dat je naderhand spijt hebt dat je dit toch gegeten hebt, want ervan genieten deed je misschien niet eens.
Gewoonten kunnen in de weg zitten, bijvoorbeeld tijdens het aanleren van een gezondere leefstijl. Wanneer je weet wat jouw (verkeerde) routines zijn kun je ze gaan veranderen en er wellicht een gezondere gewoonte voor in de plaats krijgen. Wees bewust van je gedrag, kies wat je echt wilt en verander de (verkeerde) gewoonte!