Een kwart van de Nederlanders verspilt tijdens de huidige coronacrisis minder voedsel dan daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, in samenwerking met het Voedingscentrum.
De vermindering in voedselverspilling lijkt vooral te komen doordat men beter is gaan plannen. Mensen wilden minder vaak naar de winkel en planden dus verder vooruit. Er werd vaker een boodschappenlijstje gemaakt en de koelkast, voorraadkast en vriezer werden beter gebruikt. Wat natuurlijk ook een verschil maakt is dat de horeca een tijdlang dicht was, waardoor een spontaan etentje buiten de deur veel minder vaak voorkwam.
Het voorkomen van voedselverspilling is goed voor het milieu en de portemonnee. Daarnaast kan het plannen van maaltijden en het maken van boodschappenlijstjes ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt en niet verleid wordt door ongezonde producten in de supermarkt.
Wil jij ook minder voedsel verspillen? Lees dan de volgende tips!
- Controleer wat je in de voorraadkast hebt. Kijk wat een beperkte houdbaarheid heeft en eet dat als eerste op. Je kunt producten die bijna over datum zijn of die al opengemaakt zijn op een vaste, zichtbare plek in de koelkast zetten zodat je altijd kunt zien wat er nog op moet.
- Maak een planning en een boodschappenlijstje. Dit kun je gelijk voor een week doen, maar ook voor enkele dagen. Zet ook op je lijstje hoeveel je van een product nodig hebt, zodat je niet teveel koopt.
- Weeg de goede porties af zodat je niet teveel kookt. Pasta, rijst en couscous zetten uit tijdens het koken waardoor je snel teveel hebt. Afwegen helpt de goede portie aan te houden!
- Zorg dat je koelkast koel genoeg is (4 graden!) en kijk welke producten je in kunt vriezen zodat ze langer houdbaar zijn.
- Bekijk de houdbaarheidsdata van je voorraad: gaat iets bijna over de datum, plan dan in om het in de komende dagen op te eten. Een ‘te gebruiken tot’ (TGT) product kun je beter niet meer eten na de datum. Een ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) product kan vaak nog wel goed zijn kort na de verstreken datum. Kijk en ruik dus goed voordat je het weggooit.
- Heb je nog verschillende restjes in de koelkast liggen? Er zijn veel receptensites waar je producten kunt invoeren. De site zoekt er dan een passend recept bij. Zo kun je mooi alle restjes opmaken!