Wat zijn calorieën überhaupt? En wat zegt de term ‘lege calorieën’ dan? Calorieën zijn eenheden van energie. Het aantal calorieën in een maaltijd kan dus bepalen hoeveel energie het lichaam binnenkrijgt. In dat opzicht is iedere calorie hetzelfde: of de calorie nu uit eiwitten of koolhydraten komt, die levert precies evenveel energie. Maar een handje snoep doet niet hetzelfde voor het lichaam als een handje noten. In noten zitten namelijk voedingsstoffen die je in snoep zeker niet vindt. Per calorie krijg je met snoep geen nuttige voedingstoffen binnen. Calorieën die alleen energie leveren en verder niets nuttigs bevatten, noemen we lege calorieën.
Nuttige voedingsstoffen
Nuttige voedingsstoffen kunnen ingedeeld worden in bouwstoffen en beschermingsstoffen. Bouwstoffen kunnen bijvoorbeeld zijn eiwitten, water, gezonde vetten en mineralen, zoals calcium en ijzer. Beschermingsstoffen zijn stoffen die het lichaam minder vatbaar maken voor ziektes en verwondingen. Bijvoorbeeld vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze voedingsstoffen kunnen calorieën dus ‘vullend’ maken.
Nadelen lege calorieën
Lege calorieën kunnen in grote hoeveelheden snel voor problemen zorgen. Er kunnen dan twee dingen gebeuren. Zo kan er een overschot aan calorieën ontstaan. Voeding zonder nutriënten vult slecht. Het lichaam merkt dat er tekorten dreigen en geeft het signaal dat je meer moet eten. Het gevolg daarvan is dat je méér calorieën eet dan nodig is. Er ontstaat een positieve energiebalans, wat zorgt voor gewichtstoename. Of er kan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Hoe groter het deel van je voeding dat uit lege calorieën bestaat, hoe groter er een tekort aan voedingstoffen kan ontstaan. En ook dat kan tot grote gezondheidsschade leiden.
Voorbeelden van lege calorieën
Snelle suikers: Toegevoegde suikers zijn een voorbeeld, die bevatten geen enkele vitamine. Bijvoorbeeld witte granen vallen in deze categorie. Misschien zit er hier en daar nog een spoor van vitamines of mineralen in, maar veel minder dan in de volkoren variant.
Transvetten: Dit zijn deels verharde plantaardige vetten die schade aanrichten in het lichaam en weinig nuttigs toevoegen.
Alcohol: Alcohol wordt meestal niet genoemd als macronutriënt. De reden daarvoor is dat alcohol een hele slechte energiebron voor het lichaam is. Het lichaam doet er alles aan om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.