Sauzen gebruiken we om een maaltijd extra smaak te geven. Veel sauzen zijn calorierijk of bevatten veel vetten en/of suikers. Zelf je sauzen maken is een stuk verantwoorder en ook veel lekkerder!
Je kunt sauzen bereiden met een kant-en-klare sausbasis, zoals knoflook toevoegen aan mayonaise. Sauzen zijn ook volledig zelf te maken. Voor een dikkere saus heb je een bindmiddel nodig, zoals bloem of eieren. Hieronder het recept om zelf een teriyaki woksaus te maken!
Ingrediënten:
100 ml bouillon
50 ml sojasaus
2 eetlepels honing
1 teentje knoflook
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze:
Snijd de knoflookteen in tweeën en doe alle ingrediënten behalve de maïzena in een pan en breng aan de kook. Laat enkele minuten zacht doorkoken. Haal de knoflook uit de saus. Vervolgens kun je de saus naar wens dikker maken door een papje van maïzena en water toe te voegen
Tip:
Voeg de saus pas op het laatst toe aan het wokgerecht. Wanneer de saus te lang wordt meegebakken kan het namelijk aanbranden! Sauzen kun je meestal goed invriezen, mocht je een grote portie maken.
Per portie (50 ml) bevat de saus 65 kcal.