Pindakaas is al jarenlang een populair broodbeleg. Het bestaat gemiddeld voor 40 procent uit vet. Maar wel bijna alleen maar gezonde, onverzadigde vetten (79 procent). Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.
Zelf pindakaas maken is niet moeilijk: de noten hoeven alleen maar fijn gemaald te worden in de keukenmachine. Dit kan een tijdje duren, voeg eventueel arachideolie toe. Probeer dit ook met andere noten om een eigen notenspread te maken.
Je kunt er ook overheerlijke koekjes mee maken!
Ingrediënten voor 15 koekjes
2 overrijpe bananen
1 el lijnzaad + 3 el warm water
30 g pindakaas (100%)
80 g havermout
60 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
15 g kokos
20 g rozijnen
En zo maak je het:
Meng het lijnzaad met het warme water en laat 5 minuten staan. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Prak de bananen fijn in een kom. Voeg de lijnzaad en pindakaas toe en roer goed. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder en kaneel toe en roer even. Roer de kokos en rozijnen erdoor. Vorm kleine hoopjes beslag op de bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn .
Voedingswaarde:
Per koekje bevat dit recept: 70 kcal, 2 gram eiwit, 10 gram koolhydraten en 2 gram vet.