Er zijn veel verschillende tomatensoorten. Vleestomaten, pruimtomaten trostomaten, Romatomaten, gewone tomaten, cherrytomaten en snoeptomaten.
Vleestomaten en gewone tomaten zijn licht zoet. Romatomaten en trostomaten zijn iets zoeter en fris van smaak. Deze soorten zijn perfect om mee te koken of in een salade te verwerken. Cherrytomaten zijn de minst zoete ‘snack’-tomaat. Snoeptomaatjes zijn het zoetst.
In dit recept gebruiken we Romatomaten vanwege de zoetere smaak.
Ingrediënten voor 4 personen
10 Romatomaten
1 rode ui
1 bol mozzarella
5 vellen filodeeg
1 eidooier
125 ml zure room
2 eetlepels pesto
handje basilicum
3 eetlepels olijfolie
snufje peper en zout
En zo maak je het:
Was en halveer de tomaten. Leg de tomaten in een ovenschaal met de snijkant naar boven en druppel er wat olijfolie overheen. Bestrooi de tomaten ruimschoots met peper en zout. Rooster de tomaten gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Leg bakpapier op de bakplaat. Leg het filodeeg zó dat het de bakplaat ruim bedekt (gebruik op de bodem eventueel 2 laagjes dik). Houd aan de randen genoeg ruimte over zodat je een smalle rand over de vulling kunt vouwen.
Snij de rode ui in halve ringen en scheur de mozzarella in stukken. Meng de zure room met de pesto en bestrijk de bodem van de taart hiermee. Verdeel de tomaten over de taart en leg de uienringen en de mozzarella tussen de tomaten. Bestrijk de randen van de taart met de losgeklopte eidooier.
Bak de taart in 25 minuten af op 200 graden tot de randen goudbruin zijn. Garneer de taart voor het serveren met verse blaadjes basilicum.
Serveer koud of warm.
Variatie:
Voeg eventueel ook paprika en courgette toe. De mozzarella kan vervangen worden door ‘gewone’ gele geraspte kaas. Serveer met een salade.
Voedingswaarde:
Per portie bevat dit recept: 382 kcal, 12 gram eiwit, 25 gram koolhydraten en 25 gram vet.