Maaltijden voorbereiden voor de lunch of de hele week kan veel tijd schelen, zeker omdat het avondeten vaak ‘spitsuur’ is in huis. Je kunt een deel of zelfs de hele maaltijd van tevoren koken. Op de dag zelf hoef je dan alleen maar op te warmen. Dat maakt gezonde keuzes maken makkelijker.
Mealpreppen: hoe kun je dat handig en lekker doen?
- Je kunt geprept eten 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar het eten in de vriezer als je het langer wilt bewaren (tot 3 maanden houdbaar).
- Probeer afwisseling in te bouwen: Kook je een hele pan broccoli? Eet de broccoli de ene dag bijvoorbeeld met zilvervliesrijst en kip, en op de andere dag met noten in een salade.
- Maak het jezelf niet te moeilijk: bereid een paar ingrediënten voor maar combineer ze elke dag anders. Zo is mealpreppen makkelijk maar zijn je maaltijden toch verrassend.
- Zelfs etentjes kun je preppen: bereid bijvoorbeeld een ovengerecht voor en zet het in de koelkast. Bestrooi het op de dag zelf met kaas en zet het in de oven. Dan kun je gezellig aan tafel blijven zitten.
- Lopen producten tegen de houdbaarheidsdatum aan? Bak en vries het in. Dan blijft eten veel langer goed.
- Investeer in handige lekvrije bakjes: mealpreppen scheelt vaak geld omdat je groot kunt inkopen, bespaart op impulsaankopen en verspilling voorkomt. De investering heb je er al snel uit. Ruimtetekort? Ziploc-zakjes kunnen je redding zijn: deze nemen minder ruimte in dan bakjes, zijn ook lekvrij en er kan zeker evenveel in.
- Plan een rustig moment in om je maaltijden te preppen.
- Een tekort aan pannen of ovenruimte? Je kunt aluminiumfolie gebruiken om verschillende producten te scheiden in dezelfde pan. Zo kan 1 pan gebruikt worden voor meer dan 1 product.