Surinaamse roti is heerlijk ‘comfort food’ maar toch makkelijk gezond te maken.
Roti bestaat in Suriname, maar varianten worden gebruikt in India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Oost-Afrika en op de Caraïbische eilanden. In Thailand wordt meestal alleen een zoete variant gegeten met zoete banaan, ei, gecondenseerde melk en suiker.
Eigenlijk is roti de naam voor de pannenkoek-achtige vellen die gebruikt worden maar in Nederland bedoelen we met roti het kerrie-gerecht in de vellen.
Ingrediënten voor 4 personen
3 aardappels, in stukken
250 gram kipfilet in stukjes
200 gram sperziebonen/kousenband
300 ml water
olijfolie
4 rotivellen (liefst volkoren), of tortillawraps
1 tomaat in stukjes
halve witte ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
4 eieren
1,5 eetlepels kerriepoeder
1 theelepel sambal
snufje zout/peper
En zo maak je het:
Giet een scheut olijfolie in een (wok)pan en bak hierin het uitje met de knoflook aan.
Voeg na circa 3 minuten de kip en het kerriepoeder toe aan de pan. Bak de kip rondom bruin.
Voeg daarna de tomaat, de sperziebonen, de aardappels en het water toe. Het kan zijn dat je nog iets meer water moet toevoegen, dit hangt onder andere af van je pan. De aardappels en sperziebonen moeten bijna onder water staan. Breng het water aan de kook en voeg ook de sambal toe. Laat dit nu ongeveer 20 minuten koken totdat de kip, aardappels en sperziebonen gaar zijn.
Kook de eieren in 7-8 minuten hard. Zet het vuur de laatste paar minuten hoger voor het pannetje met de kip en sperziebonen zodat er wat meer water verdampt. Je kunt de roti verder op smaak brengen met wat extra sambal, of zout en peper. Verwarm de rotivellen in de magnetron, of stoom ze in een vergiet boven de pan. Serveer de roti met de gekookte eieren in de rotivellen, rol ze op en smullen maar!
Variatietips:
Serveer eventueel met klassieke ingemaakte ui.
Voedingswaarde:
Per portie bevat dit recept: 429 kcal, 36 gram eiwit, 34 gram koolhydraten en 17 gram vet.