Snacken komt veel voor, maar waarom doen we het eigenlijk?
Gemiddeld leveren snacks ongeveer een derde van onze dagelijks calorie-inname. We kiezen snacks voornamelijk uit de volgende groepen: koek en gebak, alcoholische dranken, niet-alcoholische dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven. Hoewel we hoofdmaaltijden vaak rond dezelfde tijdstip eten lijken er voor snacks minder vaste patronen te bestaan. Één tot vier snacks per dag zorgen voor structuur en regelmaat. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat snacks langer verzadigen dan hoofdmaaltijden, met name de snacks in de ochtend en middag.
Snacken doen we niet alleen omdat we honger hebben. Het blijkt dat honger ook weer minder kan worden als we niet eten en andersom eten we ook als we geen honger hebben. We eten meer als er meer mensen om ons heen zijn, vooral als zij ook snacken. Mensen snoepen het vaakst op de plekken waar weinig bewogen wordt, zoals in de auto of achter het bureau. Het grootste deel van ons ongezonde (snack)gedrag is gewoontegedrag. Het doorbreken van de gewoonte en de aanleidingen voor het gedrag (triggers) kan succesvol zijn.
Ook prijzen hebben invloed op ons snackgedrag. Goedkope, ongezonde snacks worden eerder gekozen dan groente en fruit. Maar als groente en fruit is afgeprijsd zijn mensen sneller geneigd om groente en fruit te kiezen.
Stress en slaapgebrek vergroot het verlangen naar eten. Ongezonde snacks verminderen het gevoel van stress het meest. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen. Het kan zijn dat slaaptekort of stress invloed heeft op ons hongergevoel. Er wordt ook gedacht dat onder invloed van stress of slaaptekort de hersenen ons meer motiveren om ongezond te eten.
Jonge, gezonde en slanke volwassenen die een regelmatig eetpatroon hebben met bewuste tussendoortjes, lijken prima in staat te zijn om niet te veel en niet te weinig calorieën binnen te krijgen.