Wintersport, hoe gezond is dat eigenlijk? Het gaat meestal gepaard met calorierijke maaltijden en flink wat alcohol. Je eet vaak veel meer dan thuis, maar er wordt (als het goed is) de hele dag flink geskied. Ook ben je veel meer met je mentale gezondheid bezig dan normaal. Door de sneeuw en de bomen skiën kan helpen om je gedachten even te laten gaan. En de zon zorgt voor de extra vitamine D.
Maar onder de streep, is wintersport nu netto gezond of ongezond?
Als we de energie-uitgave op een rijtje zetten, waarbij we rekening houden met de tijd in de sleep- of ski-lift komen we op het volgende neer voor een man van 80 kilo:
- Langlaufen 110 kcal/uur
- Skiën/snowboarden 92 kcal/uur
Schaatsen is in dat opzicht veel efficiënter, daarvoor is geen skilift nodig en er is veel meer actieve tijd op de baan. Met schaatsen verbrandt iemand van 80 kilo 550 kcal/uur. Met ijshockeyen verbrandt die persoon 670 kcal/uur, en met bobsleeën 590 kcal/uur (maar een rondje duurt slechts zo’n twee minuten).
Als we kijken naar het eetpatroon op wintersport, staat dat niet in vergelijking tot de verbruikte calorieën. Een warme chocolademelk met slagroom is al 320 kcal, een halve liter bier 190 kcal, een portie glühwein 260 kcal, apfelstrüdel zonder saus 260 kcal en bratwurst 320 kcal.
Na een uurtje of vijf snowboarden is er door deze persoon van 80 kilo zo’n 460 kcal verbruikt. Dus met een portie glühwein en 1 apfelstrüdel is al meer gegeten dan er verbruikt is op een dag.
Conclusie: wat betreft het energieverbruik staat wintersport niet in verhouding tot het extra eten. Voor het ontspanningsgevoel is wintersport positief.