Er bestaan afspraken om stap voor stap de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën te verlagen. Onderzoek van het RIVM laat zien dat bij bepaalde productgroepen waarvoor afspraken zijn gemaakt er lagere gehaltes zout te zien zijn. Zo zit er gemiddeld 19% minder zout in brood dan 6 jaar geleden. Daarnaast zit er minder verzadigd vet in sommige soorten vleeswaren waarvoor een afspraak bestaat. Het suikergehalte in producten is afgelopen tijd gelijk gebleven.
In 2014 zijn er afspraken gemaakt om stap voor stap de hoeveelheid aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten te verlagen. Het gaat om onder andere brood, vleeswaren, groenten en peulvruchten in pot of blik en soepen en sauzen. De meeste afspraken gaan over zout, waarvan een deel ook al vóór 2014 zijn gemaakt.
De afspraken moeten het voor consumenten gemakkelijker maken om voor gezondere producten te kiezen. Het onderzoek laat zien dat bij een deel van de productgroepen waarvoor afspraken zijn gemaakt er lagere gehaltes zout te zien zijn. In brood zit gemiddeld 19% minder zout dan 6 jaar geleden en in peulvruchten in pot of blik is het zoutgehalte zelfs 44% lager.
De NVWA onderzoekt al vele jaren de gehaltes aan zout in voedingsmiddelen, ook waarover geen afspraken zijn gemaakt. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote verschillen in zoutgehaltes bestaan voor dezelfde productsoort. Er blijken verder ook producten te zijn die gemiddeld meer zout bevatten dan 6 jaar geleden. Het totale plaatje laat wel een gemiddelde daling van 11% zien.
Voor verzadigd vet zijn er minder afspraken gemaakt. Er zijn ook maar een paar producten waarvoor een verlaging in verzadigd vet wordt geconstateerd.
NVWA geeft aan dat gemiddeld het gehalte verzadigd vet in de meeste productsoorten de afgelopen jaren praktisch hetzelfde is gebleven. Bij sommige producten is het verzadigd vetgehalte zelfs gestegen de afgelopen jaren. Bij suiker zijn nog geen verschillen te zien.
Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je niet te veel zout, verzadigd vet en suiker binnen. Deze stoffen zitten vooral in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes, sauzen, soepen, koek, snoep en frisdrank. Deze producten vind je niet in de Schijf van Vijf.