Brood, een prachtig product dat perfect past in je dagelijkse eetschema, dat vindt Oprah ook!
Kort geleden heeft Oprah een veel besproken uitspraak gedaan op Twitter. Veel media doken hier vrijwel direct bovenop, en daar zijn wij blij mee.
Brood is namelijk iets dat in veel van onze menu’s terugkomt en dat een positieve werking heeft op ons lichaam. Niet alleen de vezels en de voedingswaarden in brood zijn belangrijk maar ook het jodium is belangrijk voor ons.
Doordat mensen een dieet volgen zonder brood, ongejodeerd of biologisch brood en daarnaast geen gejodeerd keukenzout gebruiken kan een jodiumtekort ontstaan. Dit heeft effect op onze schildklier, deze kan hierdoor namelijk trager gaan werken en opzwellen.
Jodium is een spoorelement, dit betekent dat het een mineraal is waar het lichaam maar weinig van nodig heeft. Jodium komt met name voor in brood dat is gebakken met bakkerszout, zeewier, zeevis, eieren en in sommige van onze vleeswaren. Het is een belangrijk mineraal voor onze schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, onze stofwisseling en de ontwikkeling van ons zenuwstelsel.
Het effect van te weinig jodium wordt pas na enkele jaren opgemerkt. Het tekort kan ontstaan doordat iemand weinig of geen brood eet of ongejodeerd keukenzout gebruikt. Het effect kan zijn dat onze schildklier trager gaat werken en gaat opzwellen. Bij kinderen kan een tekort aan jodium leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.
Voor veel mensen is het geen probleem om een teveel aan jodium in eten te verdragen. Alleen bij mensen met een jodiumtekort of een afwijking in de schildklier kan een te hoge inname van jodium de werking van de schildklier verstoren. Een te hoge inname van jodium komt bij hoge uitzondering voor bij kustvolkeren die veel zeewier eten.
Het advies van het Voedingscentrum voor mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar is 150 microgram jodium. Dit krijg je met name binnen via brood (vanaf 6 sneetjes), maar ook krijg je dezelfde hoeveelheid jodium binnen met het eten van:
• 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
• 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
• 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
Uiteraard raden we ook aan dat, als je zout gebruikt, dit bij voorkeur gejodeerd zout moet zijn.